Пређи на главни садржај

Cela Srbija leti iz Niša! Skoro 80% od ukupnog broja putnika čine stanovnici naše zemlje

Niske cene privlače putnike ; ilustracija (foto: Fly from Niš)
Najnovije analize rađene na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" pokazuju da od ukupnog broja putnika koji je do sada leteo skoro 80% čine putnici iz Srbije. Zanimljiv je podatak da je nekih 7% putnika iz Makedonije i Bugarske, a oko 15% čine strani turisti. Ove podatke prezentovao je direktor aerodroma Vladica Đurđanović na skupu posvećenom otvaranju aerodroma "Ponikve" kod Užica.

Najveći broj putnika iz Srbije čine stanovnici Niša i Južne Srbije 22,36%, zatim slede Istočna Srbija 16,1%, Kosovo i Metohija 14,9%, Centralna Srbija 12,9%, a zanimiljivo je reći da ,iako svega 5,9%, čine i stanovnici Zapadne Srbije, Beograda i Vojvodine.

Ovako jeftine letove iz Niša ne koriste samo građani Srbije, već deo njih u manjem broju dolazi iz Makedonije i Bugarske. Zanimljivo je reći da oko 15% putnike iz Niša čine stranci odnosno najveći broj njih dolazi ovde radi turizma(80,4%) pre svega, dok je svega 20% stranaca koristi postojeće letove iz Niša radi posla u ovom delu Srbije.

Kada je reč o strukturi srpskih putnika, skoro pa udedljivo najveći broj putnika sa Kosova i Metohije njih 14,9% od ukupnog broja putnika letove iz Niša koristi 89,7% radi povezivanja sa dijasporom, a oko 10,3% to čini radi poslovnih obaveza. Jake veze sa dijasporom povezujući se preko Niša ostvaruju i putnici iz Istočnog i Centralnog dela Srbije sa skoro 79,1% odnosno 70% udela, dok je svega po 11,5% to turizam i 9,4% posao odnosno 18,8% turizam 9,7% posao.

Aerodrom "Konstantin Veliki", stanovnici Niša i ovog dela Srbije koriste nešto više od 57,3% letove radi povezivanja sa dijasporom, a skoro 28,8% koristi radi obilaska neke destinacije odnosno 13,9 %poslovnih obaveza.

Iako svega 5,9% od ukupnog broja putnika koji koriste povoljne letove, putnici iz Beograda i Vojvodine koriste 37,7% letove kako bi se povezali sa dijasporom odnosno turističke posete odnosno 27,5% poslovne obaveze.Zapadna Srbija sa istim udelom u ukupnom broju putnika, letove iz Niša pre sve koristi radi povezivanja sa dijasporom 68,4%, turistički to je 5,2%, dok poslovno to iznosi 26,4%.

Veoma zanimljivi su podaci o putnicima iz Makedonije i Bugarske ,iako oni čine svega 7% od ukupnog broja putnika iz Niša. Putnici iz Makedonije više od 92,2% njih ostvaruju veze sa dijasporom, a skoro 7,8% putuju zbog posla. Za razliku od Makedonaca, Bugari iako ih ima u malom broju na letovima iz Niša, njih više od 73,7% putuje radi posla u inostranstvu, dok je 26,3% njih turistički posećuje Evropu.

Podsetimo da putnici iz Niša mogu da koriste usluge za sada dva najveća niskotarfna avio prevoznika, Wizz Air i Ryanair, povezujući se ka 9 gradova širom Evrope. Wizz-om do Bazela, Malmea, Ajndhovena, Dortmunda i Memingena, a Ryanair-om do Diseldorfa(Weeze), Berlina, Milana(Bergamo), Bratislave.


Tekst: A.P.
Fly from Niš

Коментари

Популарни постови са овог блога

Iz Niša ovog leta preko aerodroma Memingen do Engleske, Španije i Poljske

(foto: memmingen-airport.de / Maximilian Mair) Tokom ove letnje sezone putnici sa Aerodroma "Konstantin Veliki" su ponovo u prilici da preko Aerodroma Memengen, svakog utorka, četvrtka ili subote produže svoje putovanje do drugih evropskih destinacija destinacija kojih nema u ponudi iz Niša. Sagledavajući destinacije i vremena polazaka i dolazaka koje nudi aerodrom Memingen izdvojili smo par interesantnih destinacija. Putnici mogu istog dana da se konektuju za London, Barselonu, Krakov i Palma de Majorku. Svoja povratna putovanja za povratak u Niš preko Memingen mogu obaviti istog dana odnosno dan ili dva ranije. Ukoliko pak želite da par dana provedete u Memimgenu na svom putu ka konačnom odredištu ka nekoj drugoj destinaciji ovde se možete informisati detaljnije . U tabeli su date polazne i krajnje destinacije, takođe vreme dolaska i odlaska sa aerodroma Memingen, kog dana se možete konektovati i na kraju koja avio-kompanija leti na odredjenoj destinaciji. NAPOMENA

RED LETENJA: Letnja sezona na Aerodromu Niš

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Danas, 31. marta na Aerodromu Konstantin Veliki Niš stupio je na snagu novi letnji red letenja. Tokom ove letnje sezone sa niškog aerodroma svoje letove će obavljati tri avio-prevoznika i to Air Serbia, Ryanair i Wizz Air na 13 destinacija širom Evrope. Pored redovnih i sezonskih destinacija, turističke agencije planiraju i čarter letove. Air Serbia će tokom ove letnje sezone svojim putnicima nuditi čak 7 destinacija širom Evrope, ali i sveta preko Beograda ili Istanbula (nastavak putovanja sa Turkish Airlines-om - codeshare). U ponudi su sledeće destinacije:  Destinacija Kompanija Dan Istanbul(IST) - 2 - - - 6 - Frankfurt Han(HHN) - 2 - - - 6 - Ljubljana(Lju) - 2 - - - 6 - Keln(CGN) - 2 - - - 6 - Beograd(BEG) - 2* 3** - - 6* 7** Atina(ATH) - - 3 - - - 7 Tivat(TIV) - - 3 - - 6 - *dolazni letovi iz Beograda **odlazni letovi za Beograd

[FOTO VEST] Redak prelet balona sa posadom iznad Niša

Balon reg. oznaka OE-ZZM na nebu iznad Niša (foto: Fly from Niš) Danas su ljudi iznad Niša, oni makar koji su pratili sajtove za prelete aviona (radarbox.com ili flightradar24.com), mogli su da posmatraju "spori prelet" balona sa posadom koju čine dva člana. Balon je registarske oznake OE-ZZM registrovan u Austriji. printscreen (radarbox.com) Po specifikacijama ovog balona na gasni pogon tipa "Ballonbau Worner NL-1000 STU" , Niš je preletao brzinom oko 46km/h i leteo na visini oko 2500 metara (podaci preuzeti sa sajta flightradar24.com). Posadu čine dva člana posade i deo su austrijskog tima "AUT 2 Austria 2 Gordon Bennett Gas Balloon Team". Oni su svoj let nastavili dalje prema jugu Evrope. Let možete pratiti na linku ovde .    Tekst: A.P. Fly from Niš

ROUTES 24: Aerodrom Niš u potrazi za novim destinacijama

(foto: FB Aerodrom Niš) Rukovodstvo Aerodroma Srbije i Aerodroma Konstantin Veliki uzeli su i ove godine učešće na najvećem forumu u Evropi - "Routes Europe" koji se ove godine održava u Arhusu u Danskoj. Ova konferencija okuplja preko 320 predstavnika iz oblasti turizma, avijacije i aerodroma. Tokom trodnevnog trajanja, od 22. do 24. aprila, svi oni zajedno će pregovarati o načinima kako da se postojeća mreža određenih avio-kompanija, pa samim tim i ponuda sa aerodroma, proširi u narednom periodu. Aerodrom Konstantin Veliki, kao i što smo pisali ranije, u stalnim je pregovorima sa postojećim i potencijalno novim avio-prevoznicima koji su zainteresovani da svoje poslovanje prošire i na ovaj deo Srbije.  - Menadžment Aerodroma Srbije doo Niš, boravi na konferenciji Routes Europe Conference 2024. koja se održava u danskom gradu Arhus. Boravak smo iskoristili da prezentujemo aerodrome u Nišu i Kraljevu i prezentujemo zahteve naših putnika za uvođenje novih destinacija. - s

[VIDEO] Aerodrom Niš sve bliži otvaranju novog putničkog terminala

ilustracija (foto: FB Aerodrom Niš) Od kako je sa kineskom kompanijom potpisan ugovor o parternom uređenju kompleksa Aerodroma Konstantin Veliki približava se trenutak kada će prvi putnici zakoraćiti u novu zgradu putničkog terminala. Prema najavama, otvaranje se planira za 1. jul ove godine. Radovi na kompleksu niškog aerodroma uveliko traju, pa i uprkos smanjenu kapaciteta parkinga za putnike, gužve i otežanog prilaza aerodromu, avio-saobraćaj se odvija prema planiranom redu letenja. Putnike koje smo imali prilike da zateknemo na aerodromu kažu da im ne smeta to što se radovi odvijaju i što je prilaz staroj terminalnog zgradi privremeno otežan, jer kako ističu Niš će konačno dobiti terminal kakav zaslužuje jedna međunarodna vazdušna luka. U razgovoru za " Avioportal.me " direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković kaže da će se puštanjem nove terminalne zgrade u upotrebu stvoriti veće mogućnosti za širenje mreže avio saobraćaja iz Niša ka velikom broju evropskih destinac